Kongen afviser! Danmark er under angreb

Kl. 05:45 9. April 1940

Kongens arbejdsværelse på Amalienborg d. 9. april kl. 05.45. Danmark er under angreb! Ud over dig er kongen, udenrigsministeren, forsvarsministeren, hærchefen, flådechefen, kronprinsen og dronningen til stede.

Sammen med udenrigsministeren henvendte du dig sent om aftenen dagen før til kongen på Amalienborg for at få hans godkendelse af en henvendelse til Tyskland, der skulle redde Danmark fra et forestående angreb. Kongen blev meget ophidset og afviste blankt henvendelsen. Han beskyldte desuden regeringen for forræderi og sagde, at Danmark ikke var en handelsvare, man kunne købslå med! Herefter var der ikke andet at gøre end at opgive idéen om en henvendelse til tyskerne – og så se, hvad morgendagen ville bringe.

Klokken er nu 5.45 om morgenen, og siden kl. 4 er der indløbet beretninger om, at Danmark er under angreb! Der er kampe ved den dansk-tyske grænse, lufthavnen i Aalborg bliver angrebet af tyske faldskærmstropper, og der er landsat tropper på Fyn og ved Korsør. To tyske skibe har landsat tropper i København. Tropperne har besat det danske militærhovedkvarter Kastellet og er lige nu ved at belejre Amalienborg. Der kan høres skud uden for Amalienborg, hvor danske gardere kæmper med de tyske tropper. Samtidig kan der høres tyske bombemaskiner, som overflyver København.

Udenrigsministeren fortæller, at den tyske ambassadør har overrakt ham et tysk ultimatum tidligt om morgenen. Ifølge dette har Storbritannien planer om at invadere Danmark, og det må Tyskland komme i forkøbet, hvorfor tyske tropper har overskredet grænsen. Indstiller Danmark kampene øjeblikkeligt, vil Tyskland garantere dansk selvstændighed, men overtage den militære beskyttelse af landet. Kæmpes der videre fra dansk side, vil tyske fly bombe København for at fremtvinge en dansk overgivelse.

Alle tilstedeværende er enige om, at Danmark er overrumplet, og at kampen ikke kan vindes. Men der er uenighed om, hvorvidt der skal kæmpes videre alligevel. Kongen har tilsyneladende fortalt både kronprinsen og de militære chefer om regeringens ønske om en henvendelse til Tyskland aftenen før, og der er en stærk misstemning på mødet.