Et tæt samarbejde med tyskerne

Du vælger at svare imødekommende på det tyske samarbejdsforslag, men afviser samtidig, at militært samarbejde kan komme på tale. Det modtages med en vis beklagelse i Berlin, mens der dog er glæde over, at der kan samarbejdes på anden vis. Afvisningen af militært samarbejde betyder dog, at tyskerne kræver den danske hær afvæbnet, hvilket du er tvunget til at acceptere. Henvendelsen til tyskerne og accepten af det tyske samarbejdsforslag har gjort regeringen meget upopulær i den danske befolkning, og oppositionspartierne afviser enhver tilnærmelse om regeringssamarbejde. Den socialdemokratisk-radikale regering står alene med ansvaret for samarbejdet med besættelsesmagten.

Tiden frem til sommeren 1940 er præget af stor usikkerhed i Danmark, om hvor Danmark står, og hvordan samarbejdet med tyskerne vil forme sig. Efter Tysklands sejr over Frankrig i sommeren 1940 får mange det indtryk, at Tyskland vil dominere Europa de næste mange år. Det bliver et udbredt synspunkt, at man så må tilpasse sig og få det bedste ud af situationen. Dermed falder der lidt ro på den indenrigspolitiske situation i Danmark, og samarbejdet med den tyske regering kan udbygges relativt fredeligt. En række danske virksomheder tjener gode penge på at levere varer til Tyskland. Alligevel er der vedvarende utilfredshed med Danmarks status som halvvejs allieret med Tyskland. Flere store demonstrationer vendt mod regeringen må bekæmpes med det tyske militærs hjælp, hvilket kraftigt svækker regeringens anseelse i befolkningen.

Efter Tysklands angreb på Sovjetunionen i 1941 må Danmark acceptere, at der hverves frivillige til et dansk korps, der skal kæmpe på østfronten. En række tidligere soldater melder sig til korpset, men der er også mange, der ser på det med afsky.

På samme tid begynder en spirende modstandsbevægelse at vokse frem, som først og fremmest er vendt mod den danske regering. Tyskland presser på, for at regeringen skal bekæmpe modstandsbevægelsen, men i begyndelsen af 1943 må regeringen give op og gå af, da der simpelthen er for smal opbakning til den, når de store oppositionspartier, Venstre og De Konservative, står udenfor. Der dannes i stedet et administrationsråd med repræsentanter for erhvervslivet, fagbevægelsen samt det danske nazistparti. Folketinget lukkes af administrationsrådet.

Administrationsrådet bliver siddende til krigens afslutning, men mister gradvist indflydelse, og i krigens sidste år er det blot en tysk marionetregering uden egentlig indflydelse. Danmark er i denne tid præget af kampe mellem modstandsbevægelsen og den tyske hær og Gestapo.

Efter besættelsen er tusinder af danske døde i de interne kampe, mens mange til gengæld er blevet rige på det omfattende økonomiske samarbejde. Resultatet bliver et hårdt retsopgør, hvor mange dømmes lange fængselsstraffe for deres rolle i administrationsrådets tid. Flere store danske virksomheder går konkurs på grund af de erstatninger, de skal betale.

Stauning er død allerede i 1941, men flere af hans ministerkolleger idømmes kortere fængselsstraffe ved retsopgøret. Administrationsrådets medlemmer dømmes hårdere, og den ansvarlige for politiet bliver henrettet.

Oplevelsen under besættelsen har i høj grad splittet befolkningen, og Socialdemokratiet genvinder aldrig sin politiske indflydelse igen. I stedet må partiet særligt i de første år efter besættelsestiden kæmpe en hård politisk kamp med et stærkt kommunistparti, mens Venstre og De Konservative bevarer regeringsmagten uafbrudt i årerne 1945-67.