Om spillet

Dilemmaspillet 9. april er et kontrafaktisk historiespil om besættelsen af Danmark den 9. april 1940. I spillet får du mulighed for at indtage rollen som Danmarks statsminister Thorvald Stauning og tage beslutning om hvilke valg, du ville træffe i de afgørende timer, hvor Danmark blev besat af tyske tropper. Dine militære og politiske valg vil skabe den følgende danmarkshistorie.

Spillet består af en række situationer, hvor du som statsminister for den socialdemokratisk-radikale regering skal træffe en beslutning. Hver beslutning leder dig hen til en ny situation med nye overvejelser og muligheder. Undervejs i spillet vil du have mulighed for at spørge forskellige rådgivere til råds, og du vil også kunne følge med i hvor mange faldne, der er på dansk og tysk side, og hvordan det diplomatiske forhold til Tyskland og de allierede lande udvikler sig. Når du har gennemspillet udviklingen i aprildagene i 1940, får du besættelsestidseksperters bud på, hvordan Danmarks historie ville have udviklet sig, hvis politikerne havde truffet dine valg den 9. april 1940.

At spillet er kontrafaktisk betyder, at det historiske udgangspunkt er korrekt, men at de forskellige udviklingsforløb er historikernes bud på, hvad der var sket, hvis der var handlet anderledes i aprildagene i 1940. Rådgiverne er alle historiske personer. Deres råd er historikernes bud på, hvordan de ville have rådgivet statsministeren i de forskellige tænkte situationer.

Spillet er udviklet i samarbejde med hjemmesiden danmarkshistorien.dk, og her kan du finde materiale om, hvad der rent faktisk skete den 9. april 1940: http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/besaettelse...

Pointsystem

Døde danske soldater: Antallet af danske soldater, der er omkommet i kampene indtil nu.

Døde danske civile: Antallet af civile ofre indtil nu.

Døde tyske soldater: Antallet af tyske soldater, der er omkommet i kampene indtil nu.

Forhold til tyskerne: Afspejler tysk sympati og goodwill over for Danmark på det gældende tidspunkt. Starter på 0 og kan gå ned til -5 eller op til +5.

Forhold til de allierede: Afspejler de allieredes (Storbritannien og Frankrigs) sympati og goodwill over for Danmark på det gældende tidspunkt. Starter på 0 og kan gå ned til -5 eller op til +5.

Indre sammenhængskraft: Et procenttal der afspejler, hvor enigt det danske folk står i den givne situation. Jo lavere sammenhængskraft, jo større indre stridigheder kan der forventes fremover i Danmark. Starter på 80 %.