Du evakueres til Høvelte. Kampene fortsætter

Kl. 15:00 9. April 1940

Militærlejren i Høvelte nord for København. Til stede i lejrens hovedkvarter er regeringstoppen, kongen og hærens øverstkommanderende general Prior. Derudover er lejrens kommandant til stede.

Du beordrede, at kampene måtte fortsætte, og at kongen og regeringen måtte bringes uden for fare, da den ellers kunne tages til fange af tyskerne. General Prior fik øjeblikkeligt organiseret en evakuering, og det blev besluttet, at han skulle ledsage dig som statsminister, og at udenrigsministeren, forsvarsministeren, kongen og dronningen skulle følge med. Kongen var tydeligvis ikke glad for at forlade Amalienborg, men gav efter for dit pres. Kronprins Frederik blev imidlertid på slottet, med kongens accept, da han ikke ville forlade sin hustru, kronprinsesse Ingrid, der er gravid i 9. måned.

I to biler ledsaget af to mandskabsvogne med gardere slap I ud af København uden at støde på tyske tropper, og turen nordpå til Høvelte Kaserne forløb også uden problemer. Straks, I ankom, fik I meddelelse om, at København var bombet, og der meldes om mange civile ofre. De næste timer er det løbet ind med meddelelser om danske hærenheder, der har måttet overgive sig. Også garderne på Amalienborg har måttet overgive sig. Mange steder i landet er der stadig kampdygtige danske enheder, men det står klart, at der ikke kan etableres noget samlet forsvar mod den tyske invasion.

Et par ministre er ankommet til lejren på egen hånd i løbet af dagen, og kl. 15 holdes der krisemøde i lejrens hovedkvarter. Hvad skal der gøres nu? General Prior siger, at det kun er et spørgsmål om timer, før hæren vil være nedkæmpet totalt, men han mener, at det endnu vil være muligt at evakuere regeringstoppen til Sverige. Kongen er stadig kraftigt oprevet og taler om de mange gode danske, der er faldet denne dag.