Danmark er under angreb – tysk skib sænket ved København!

Kl. 05:45 9. April 1940

Kongens arbejdsværelse på Amalienborg d. 9 april kl. 05.45. Ud over dig er kongen, udenrigsministeren, forsvarsministeren, hærchefen, flådechefen, kronprinsen og dronningen til stede.

Den 8. april om aftenen gav du besked om, at alle afdelinger af forsvaret skulle sættes i højeste alarmberedskab, og her til morgen står det klart, at Danmark nu er i krig. Siden tidligt i morges er der indløbet meddelelser om kampe over hele landet. Tyske tropper har overskredet grænsen i Sønderjylland, og der er hårde kampe. Lillebæltsbroen er indtaget af landsatte tyske tropper, og lufthavnen i Aalborg er blevet indtaget af tyske faldskærmssoldater. Der er også landsat tyske tropper ved Korsør på Vestsjælland.

Hærens øversbefalende, general Prior, har overnattet på Kastellet i København, og han kan berette, at det danske søforsvar på Middelgrundfortet med en granat-fuldtræffer har sænket et tysk troppetransportskib, der var på vej ind i Københavns havn. De første meldinger lyder, at flere hundrede tyske soldater er omkomne, og at et stort antal er taget til fange langs kysten. Et tysk snigangreb på København er således blevet afværget. Et mindre tysk krigsskib ligger stadig i Øresund.

Udenrigsministeren fortæller, at den tyske ambassadør har overrakt ham et skriftligt ultimatum tidligt om morgenen. Her hævdes det, at Storbritannien har planer om at invadere Danmark, og det må Tyskland komme i forkøbet, hvorfor tyske tropper har overskredet grænsen. Indstiller Danmark kampene øjeblikkeligt, vil Tyskland garantere dansk selvstændighed, men overtage den militære beskyttelse. Ellers vil tyske fly bombardere København for at tvinge danskerne til overgivelse. De tyske bombemaskiner kan allerede høres over byen. Udenrigsministeren fortæller videre, at den tyske ambassadør er stærkt chokeret over den hårde danske modstand, og at han indtrængende opfordrer til, at kampene indstilles. Alt andet vil ifølge ham være vanvid!

Den umiddelbare trussel mod København er afværget, og regeringen er i sikkerhed i øjeblikket. Men alle er enige om, at Danmark kæmper en ulige kamp mod den tyske overmagt. Spørgsmålet er, hvad der skal gøres nu?